Αξιοθέατα Καλαμάτας

Η πόλη της Καλαμάτας είναι γεμάτη αξιοθέατα που κανείς επισκέπτης δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να τα δει. Το κεντρικό σημείο που βρίσκονται τα διαμερίσματα Jasmine & Magnolia σας δίνει την ευκαιρία να επισκεφτείτε τα αξιοθέατα της πόλης απλά κάνοντας έναν ωραίο περίπατο ως αυτά, μιας και οι αποστάσεις από τα διαμερίσματα μας είναι τόσο μικρές, που δεν θα χρειαστείτε όχημα. Παρακάτω συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, καθώς και τις διαδρομές στον χάρτη που πρέπει να ακολουθήσετε για να φτάσετε σε αυτά.


Άγιοι Απόστολοι

Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, βρίσκεται ένα σπουδαίο μνημείο των Βυζαντινών Χρόνων, ο ναός των Αγίων Αποστόλων, όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Πιο συγκεκριμένα, στο ναό των Αγίων Αποστόλων κηρύχθηκε σύμφωνα με την παράδοση η έναρξη του επαναστατικού αγώνα στη Μεσσηνία, στις 23 Μαρτίου 1821.

Ο αρχικός βυζαντινός πυρήνας του ναού (το ανατολικό τμήμα του σύγχρονου οικοδομήματος), χτισμένος κατά το πλινθοπερίκλειστο σύστημα, ανήκει στην παραλλαγή του ελεύθερου σταυρού με τρούλο, φέρει δε ωραία κεραμοπλαστικά κοσμήματα και τρίπλευρη εξωτερικά αψίδα στην ανατολική πλευρά.

Κατασκευαστικά και μορφολογικά στοιχεία οδηγούν στη χρονολόγηση του αρχικού οικοδομήματος στο 12ο αιώνα.

Τον αρχικό ναΐσκο κοσμούν τοιχογραφίες που ανάγονται πιθανότατα στο 16ο-17ο αιώνα και διατηρούνται σε μέτρια κατάσταση.

Απόσταση από τα διαμερίσματα: 30 μέτρα


Κάστρο Καλαμάτας

Το Κάστρο της Καλαμάτας είναι οχυρωματικό κτίσμα που βρίσκεται στη σημερινή πόλη της Καλαμάτας στην Μεσσηνία. Βρίσκεται σε λόφο στα βορειοδυτικά της πόλης όπου στους πρόποδές του περνά ο ποταμός Νέδοντας. Το κάστρο στο εσωτερικού του περιελάμβανε οχυρωμένη ακρόπολη ενώ έχουν βρεθεί και ερείπια ναού.

Κατά την αρχαιότητα στον λόφο ο μυθολογικός ήρωας Φάρις είχε χτίσει την Ακρόπολη της αρχαίας πόλης Φαραί. Εκεί βρισκόταν το παλάτι των βασιλέων της πόλης που αναφέρεται ανάμεσα σε αυτές που πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Τον 6ο αιώνα μ.Χ. πάνω στα αρχαία ερείπια χτίστηκε χριστιανικός ναός κι έπειτα οι Βυζαντινοί οχύρωσαν ξανά το μέρος.

Κατά την Φραγκοκρατία ανακατασκευάστηκε από τους Βιλλεαρδουίνους και προστέθηκαν νέες οχυρώσεις. Ο Γοδεφρείδος Α’ Βιλλαρδουίνος το έκανε κατοικία του και έδρα της Βαρωνίας των Καλαμών, έμεινε στα χέρια της οικογένειας έως το 1325 όταν και το κατέλαβαν οι βυζαντινοί με τελευταία ιδιοκτήτη την Μαχώ του Αινώ. Τον 15ο αιώνα πέρασε στα χέρια των Οθωμανών και την περίοδο 1685 μέχρι το 1715 στους Ενετούς όπου συντήρησαν τις υπάρχουσες οχυρώσεις και πρόσθεσαν νέες.

Τον 19ο αιώνα περνά σε παρακμή και το 1821 καταλήφθηκε από τους έλληνες κατά την επανάσταση. Το 1825 το πολιορκεί ο Ιμπράημ και του δημιουργεί μεγάλες καταστροφές.

Επίσης, το κάστρο χρησιμοποιείται έως και σήμερα για διάφορες παραστάσεις, εκδηλώσεις, συναυλίες και άλλα πολλά.

Απόσταση από τα διαμερίσματα: 500 μέτρα


Πλατεία 23ης Μαρτίου

Η πλατεία 23ης Μαρτίου στην παλιά πόλη της Καλαμάτας πήρε το όνομά της από την ημέρα απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους, το 1821. Σε αυτή την πλατεία, άλλωστε βρίσκεται και το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, όπου σύμφωνα με την παράδοση, κηρύχτηκε η Επανάσταση και τελέστηκε η πρώτη λειτουργία της απελευθερωμένης Καλαμάτας. Στο κέντρο της πλατεία 23ης Μαρτίου δεσπόζει το Ηρώον που μνημονεύει την στιγμή του ξεσηκωμού, το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Χρήστος Ρηγανάς.

Η πλατεία 23ης Μαρτίου είναι το επίκεντρο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της πόλης. Εκεί πραγματοποιείται κάθε χρόνο η αναπαράσταση της απελευθέρωσης και άλλες εκδηλώσεις.

Η πλατεία 23ης Μαρτίου είναι γεμάτη ζωή, αφού διαθέτει πολλές καφετέριες, μπαρ και μεζεδοπωλεία. Στα δρομάκια γύρω από αυτήν βρίσκονται καφεκοπτεία, παραδοσιακοί καφενέδες και φούρνοι, που φροντίζουν να γεμίζουν τον αέρα της περιοχής με τις υπέροχες μυρωδιές από τα καλούδια τους.

Λίγα μέτρα βορειότερα της πλατείας 23ης Μαρτίου, στη συνοικία Παπλωματάδικα και την πλατεία Αμφείας, είναι και τα πολυσύχναστα στέκια της νεολαίας της πόλης.

Απόσταση από τα διαμερίσματα: 180 μέτρα


Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασίων Βικτώρια Καρέλια

H συλλογή ελληνικών ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια” δημιουργήθηκε από το ιδρυτικό μέλος και την επί σειρά ετών Πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας, Β. Καρέλια, αρχικά σαν προσωπική συλλογή.

Καρπός της συλλεκτικής προσπάθειας 50 χρόνων, παραχωρήθηκε στο Λ.Ε.Κ. προκειμένου να ενσωματωθεί σε έναν καταξιωμένο φορέα προστασίας και προβολής της ελληνικής παράδοσης. Έκτοτε φέρει, σε ένδειξη αναγνώρισης και έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λ.Ε.Κ., το όνομα της συλλέκτριας.

Η συλλογή περιλαμβάνει πλήρη ενδυματολογικά σύνολα, γυναικεία και ανδρικά, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, χρυσοκέντητους επενδύτες, εξαιρετικά δείγματα της τέχνης των τερζήδων, καθώς και κοσμήματα, που δεν καλύπτουν απλώς τις ανάγκες συμπλήρωσης και στολισμού των ενδυμασιών, αλλά αποτελούν αυτόνομο και σημαντικό κομμάτι της συλλογής.

Η κατάταξη των ενδυμασιών της έκθεσης ακολουθεί τον τυπολογικό διαχωρισμό της λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη σε φορεσιές με σεγκούνι, φορεσιές με καβάδι και φορεσιές με φουστάνι.

Απόσταση από τα διαμερίσματα: 350 μέτρα


Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας

Tο μουσείο λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2006 σε κτήριο που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας. Στόχος του είναι η παρουσίαση της νεότερης ελληνικής ιστορίας από την Επανάσταση του 1821 ως τις μέρες μας, μέσα από κείμενα, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό.

Η ξενάγηση στο μουσείο αρχίζει με εκθέματα στολών, πολεμικού και  φωτογραφικού υλικού από τον Αγώνα του 1821. Ακολουθεί ο Μακεδονικός Αγώνας, με ανάλογα εκθέματα και με ιδιαίτερη αναφορά στους Μεσσήνιους Μακεδονομάχους. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται εκθέματα για τους Βαλκανικούς Πολέμους (ανάμεσά τους και λάφυρα των εχθρών).

Ένα μεγάλο τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στη Μικρασιατική Καταστροφή. Ακολουθούν αφιερώματα στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις μάχες των Οχυρών και της Κρήτης, στη Μέση Ανατολή και στην Εθνική Αντίσταση. Επίσης γίνεται αναφορά στις ειρηνευτικές αποστολές του ελληνικού στρατού (Κορέα, Σομαλία, πρώην Γιουγκοσλαβία, πόλεμος Κόλπου, Αφγανιστάν).

Στην ειδικά διασκευασμένη αίθουσα «Ήχος και Φως» γίνεται προβολή ταινίας με την ιστορική διαδρομή του 9ου Συντάγματος Πεζικού. Ξεχωριστό κομμάτι του μουσείου αποτελεί το βιβλίο των Μεσσηνίων νεκρών, που έπεσαν κατά τους αγώνες από το 1897 ως το 1974.

Στον προαύλιο χώρο του μουσείου, τέλος, έχουν εγκατασταθεί ένα άρμα M48-A5, ένα τεθωρακισμένο όχημα Μ8, πυροβόλα όπλα κι ένα αεροσκάφος F-5.

Απόσταση από τα διαμερίσματα: 290 μέτρα


Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

Το κτίριο του Μουσείου βρίσκεται στη καρδιά του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας, εκεί όπου παλιά βρισκόταν η Δημοτική Αγορά της πόλης, που κατακλυζόταν καθημερινά από το πολύβουο πλήθος των εμπόρων και των πελατών της.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986 το οικοδόμημα της Αγοράς κατεδαφίστηκε λόγω των σοβαρών ζημιών που είχε υποστεί. Το νέο οικοδόμημα που κατέλαβε τη θέση της παλαιάς Αγοράς, παραχωρήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να λειτουργήσει ως Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ακολουθώντας την παλιά γεωγραφική διαίρεση του νομού σε τέσσερις επαρχίες, Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πυλίας και Τριφυλίας, η έκθεση αναπτύσσεται σε αντίστοιχες μεγάλες γεωγραφικές ενότητες, μέσα στις οποίες εντάσσονται οι σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις με αντιπροσωπευτικά ευρήματα, που προέρχονται είτε από ανασκαφές, είτε από επιφανειακές έρευνες ή ακόμη και από τυχαίες παραδόσεις αρχαίων, από τους απλούς πολίτες.

Απόσταση από τα διαμερίσματα: 35 μέτρα


Ιερός Ναός Υπαπαντής Καλαμάτας

Ο ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος, που δεσπόζει στην ομώνυμη πλατεία, είναι ο Μητροπολιτικός Ναός της Καλαμάτας.

Θεμελιώθηκε το 1860 και εγκαινιάστηκε το 1873 πολύ κοντά στο σημείο όπου μέχρι το 1770 βρισκόταν ο παλαιός ναός, οπότε και κάηκε, και για τον οποίο στα νοτιοανατολικά του Ναού της Υπαπαντής του Σωτήρος έχει στηθεί ένας πέτρινος σταυρός στο σημείο όπου θεωρείται ότι ήταν η Αγία Τράπεζά του με την επιγραφή: «Η πλαξ αυτή ενθυμίζει ιερόν και άδυτον».

Ο ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού µε τρούλο μεγάλου µεγέθους και νάρθηκα ενώ έχει και διπλά κωδωνοστάσια. Μπορεί να υπέστη σοβαρές ζημιές στους σεισµούς του 1886 και του 1986 αλλά αυτές και τις δύο φορές αποκαταστάθηκαν.

Στο ναό της Υπαπαντής του Σωτήρος φυλάσσεται η ομώνυμη εικόνα για την οποία ο θρύλος θέλει να βρέθηκε στα ερείπια του ναού που καταστράφηκε το 1770 όταν ο ιπποκόμος του Τούρκου πασά που είχε φτιάξει εκεί σταύλο για τα άλογά του είδε στο όνειρό του μια γυναίκα να του υποδεικνύει να σκάψει εκεί για να βρει τη θαυματουργή εικόνα.

Ο Μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος εορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου με τη λιτανεία της εικόνας, που γίνεται ανελλιπώς από το 1889, αλλά οι τελετουργίες, όπως ορίστηκε από το 1948 διαρκούν συνολικά 14 ημέρες καθώς ξεκινούν στις 27 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται στις 9 Φεβρουαρίου με πανηγυρική ολονύχτια αγρυπνία.

Απόσταση από τα διαμερίσματα: 290 μέτρα


Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας

Το Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας στεγάζεται στο αρχοντικό Κυριακού στην Καλαμάτα, ένα διώροφο κτίριο του 19ου αιώνα. Ιδρύθηκε από τον τοπικό «Σύλλογο προς Διάδοσιν των Γραμμάτων», με σκοπό τη συγκέντρωση αρχειακού υλικού και αντικειμένων που της Επανάστασης του 1821, καθώς και τη διάσωση και προβολή αντικειμένων του νεότερου πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής.

Στο ισόγειο του Λαογραφικού Μουσείου Καλαμάτας μπορείτε να δείτε μικρές θεματικές ενότητες που αφορούν την αγροτική και την ποιμενική ζωή, τη γεωργική βιοτεχνία, την υφαντική τέχνη, την αγγειοπλαστική και τα αστικά επαγγέλματα. Μια άλλη σειρά εκθεμάτων προέρχεται από την καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Στον επόμενο όροφο στο Λαογραφικό Μουσείο, η έκθεση ξεκινά με μια εντυπωσιακή ενότητα αφιερωμένη στην τυπογραφία και τη βιβλιοδεσία, που υπενθυμίζει στον επισκέπτη ότι στην Καλαμάτα λειτούργησε το πρώτο τυπογραφείο της Ελλάδας, μετά την απελευθέρωση. Σε αυτό τυπώθηκε η Προκήρυξη των Επαναστατημένων Ελλήνων προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές.

Η πρώτη αίθουσα δεξιά στον όροφο του Λαογραφικού Μουσείου Καλαμάτας αποτυπώνει την εικόνα του αστικού σπιτιού της πόλης κατά τις αρχές του 20ού αι., ενώ στο διάδρομο του ορόφου αυτού υπάρχει αναπαράσταση παραδοσιακού καφενείου. Στη μεγάλη αίθουσα δεξιά παρουσιάζεται ιστορικό υλικό που αφορά την Επανάσταση του 1821 και προέρχεται από την Καλαμάτα.

Απόσταση από τα διαμερίσματα: 160 μέτρα


Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας

Το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας λειτουργεί από το 1986 μετά από πρωτοβουλία του δήμου, με συμμετοχή του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου (Σ.Φ.Σ.). Το μουσείο αποτελείται από έναν πρώην σταθμό του Ο.Σ.Ε. και ένα πάρκο 54 στρεμμάτων.

Στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται, ο σταθμός και η περιοχή του, με διώροφο οικίσκο σταθμαρχείου, τέσσερις πλατφόρμες επιβίβασης με περίπτερο εισόδου o υδατόπυργος, τρεις κρουνοί ατμαμαξών και τιμονιέρες, μεταλλική πεζογέφυρα, μήκους 28 μ., κατά τον άξονα του σταθμαρχείου, καθώς και μικροστοιχεία οργάνωσης του σιδηροδρομικού τοπίου (κλειδιά αλλαγής, φανοί, στάνζες).

Εκτίθενται επτά ατμάμαξες (Εκ των οποίων 2 Δι κατασκευής Breda και 2 Ζς των ΣΠΑΠ) και μια ντηζελάμαξα, ένας χειροκίνητος γερανός (1890), δύο δρεζίνες (ποδήλατη και χειροκίνητη), τρία επιβατηγά οχήματα Α’ θέσης, πέντε Α’-Β’ θέσης (1885), οκτώ φορτηγά οχήματα διαφόρων τύπων (1885-1947). Υπάρχουν επίσης και οχήματα των ΣΠΑΠ, ΣΘ και ΕΗΣ, τα οποία χρησιμεύουν ως αναψυκτήρια, βιβλιοθήκες, βοηθητικοί χώροι κλπ. Μετά τον σεισμό του 1986, πολλά βαγόνια αποτέλεσαν καταφύγιο αστέγων. 

Απόσταση από τα διαμερίσματα: 2 χλμ.